AcasăArticoleSistemul RO e-Factura. Ghid de utilizare.

Sistemul RO e-Factura. Ghid de utilizare.

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relația Business to Government (B2G), cât și pe relația Business to Business (B2B) și presupune etape de proces care să permită comensurarea efectelor asupra mediului economic și gestionarea eficientă a datelor recepționate.

Factura electronică este un format tehnic prin care informația conținută în factură este transmisă între vânzător și cumpărător, și poate să fie procesată automat de ambele părți și raportată la organele fiscale centrale.

Facturarea electronică oferă un cadru integrat pentru crearea, validarea, conversia, transmiterea facturilor în format electronic, inclusiv transmiterea către ANAF și respectiv recepționarea facturilor validate prin sigiliu electronic al ANAF, și punerea acestor facturi la dispoziție pentru a putea fi procesate în mod automat de către de către aplicații electronice specializate.

Din 1 ianuarie 2024, o nouă obligație se impune persoanelor impozabile din România, indiferent de statutul lor înregistrat în scopuri de TVA. Această obligație este legată de transmiterea facturilor emise către persoane juridice prin intermediul sistemului RO e-Factura al ANAF. Deși există excepții limitate, majoritatea operatorilor economici din România vor fi afectați de această regulă pentru tranzacțiile B2B.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, facturile de bunuri și servicii în relația B2B pot fi emise și în alte formate electronice sau în mod tradițional pe hârtie. Cu toate acestea, este obligatoriu să fie transmise în formatul specific impus de ANAF, sub formă de fișier XML, prin sistemul RO e-Factura.

Atât trimiterea, cât și primirea facturilor prin acest sistem necesită parcurgerea unor pași specifici și respectarea anumitor cerințe.

Ghid de utilizare RO e-Factura

  • Obținerea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică de la o firmă autorizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Certificatul digital calificat poate fi folosit pentru accesarea Spațiului Virtual Privat al ANAF.
  • Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual (SPV). SPV este un serviciu gratuit disponibil pe site-ul ANAF și necesită completarea datelor de identificare și încărcarea unor documentelor justificative.
  • Transmiterea facturilor în RO e-Factura. Facturile emise trebuie încărcate în sistemul RO e-Factura exclusiv în formatul XML și conform unor reguli strict definite. Sistemul va verifica automat conformitatea acestora structural și semantic.
  • Validarea și descărcarea facturilor. Facturile validate vor primi automat semnătura electronică a Ministerului Finanțelor și vor fi disponibile destinatarului pentru descărcare. Orice erori vor fi semnalate emitentului pentru corectare și retransmitere.
  • În cazul utilizării unui program de facturare, de exemplu platforma eFactura.online, certificatul digital calificat trebuie folosit pentru autorizarea programului pentru 90 de zile.

Pentru o adaptare mai ușoară, eFactura.online a implementat o opțiune automată pentru transmiterea e-Facturilor în sistemul național RO e-Factura, oferind și posibilitatea descărcării facturilor în format PDF. De asemenea, platforma oferă notificări despre facturile primite, serviciu pe care SPV nu îl oferă. Găsiți mai multe informații despre serviciul integrat de facturare electronică, în pagina Servicii și consultanță.

MAI MULTE INFORMAȚII

Cele mai citite